Vedeli ste, že plameniaky a mrkva majú spoločné tajomstvo?

Plameniaky sú ružové, pretože zo svojej stravy získavajú prirodzene sa vyskytujúce látky nazývané karotenoidy [1].

Karotenoidy sú zároveň látkou, ktorá dodáva mrkve oranžovú farbu a je dobrým zdrojom vitamínu A.

Sekvenovanie genómu mrkvy umožnilo vedcom vrátiť sa v čase a vysvetliť, ako sa mrkva vyvinula z divo rastúceho druhu [2].

Rozmanitosť farby a veľkosti dnešnej mrkvy pochádza z jej divo rastúceho predka, ktorý bol biely, tenký a mal drevitý vzhľad [3].

Pred viac ako tisíc rokmi poľnohospodári vyselektovali mrkvu s prirodzene sa vyskytujúcou mutáciou, ktorá ju zmenila na žltú. Šľachtitelia rastlín odvtedy selektívne šľachtili mutanty, u ktorých sa v koreňoch koncentrovali karotenoidy, čím sa prehlbovala ich oranžová farba.

Takisto sa vyselektovala lepšia textúra, chuť a tvar, ako aj odolnosť voči škodcom a chorobám.

V súčasnosti dokážu vedci efektívnejšie zlepšovať odrody zavádzaním cielených a dobre pochopených mutácií, ktoré prispievajú k zmierňovaniu klimatických zmien [4].

Karotenoidy sú zároveň látkou, ktorá dodáva mrkve oranžovú farbu a je dobrým zdrojom vitamínu A.

[1] Prečo sú plameniaky ružové? | New Scientist

[2] Zostavenie genómu mrkvy poskytuje nové poznatky o hromadení karotenoidov | Nature Genetics

[3] Stručná história mrkvy | The Seed Collection

[4] Plant Breeding Innovation | Euroseeds

Hore