Vedeli ste, že plameniaky a mrkva majú spoločné tajomstvo?
Plameniaky sú ružové, pretože zo svojej stravy získavajú prirodzene sa vyskytujúce látky nazývané karotenoidy [1].
Karotenoidy sú zároveň látkou, ktorá dodáva mrkve oranžovú farbu a je dobrým zdrojom vitamínu A.
Sekvenovanie genómu mrkvy umožnilo vedcom vrátiť sa v čase a vysvetliť, ako sa mrkva vyvinula z divo rastúceho druhu [2].
Rozmanitosť farby a veľkosti dnešnej mrkvy pochádza z jej divo rastúceho predka, ktorý bol biely, tenký a mal drevitý vzhľad [3].
Pred viac ako tisíc rokmi poľnohospodári vyselektovali mrkvu s prirodzene sa vyskytujúcou mutáciou, ktorá ju zmenila na žltú. Šľachtitelia rastlín odvtedy selektívne šľachtili mutanty, u ktorých sa v koreňoch koncentrovali karotenoidy, čím sa prehlbovala ich oranžová farba.
Takisto sa vyselektovala lepšia textúra, chuť a tvar, ako aj odolnosť voči škodcom a chorobám.
V súčasnosti dokážu vedci efektívnejšie zlepšovať odrody zavádzaním cielených a dobre pochopených mutácií, ktoré prispievajú k zmierňovaniu klimatických zmien [4].
[1] Prečo sú plameniaky ružové? | north_east New Scientist
[2] Zostavenie genómu mrkvy poskytuje nové poznatky o hromadení karotenoidov | north_east Nature Genetics
[3] Stručná história mrkvy | north_east The Seed Collection
[4] Plant Breeding Innovation | north_east Euroseeds