Vedeli ste, že kvety nie je ľahké očariť?

Produkcia ovocia a mnohých druhov zeleniny sa začína tým, že samčí peľ si nájde cestu k samičím častiam kvetov toho istého druhu.

Keďže existuje nespočetné množstvo rôznych druhov peľu, kvety si vyvinuli dômyselné mechanizmy, ktoré zabezpečujú výber výlučne kompatibilného peľu.

Rovnako ako VIP nočné kluby kontrolujú návštevníkov, aj kvety pri príchode peľu starostlivo kontrolujú jeho „doklad totožnosti“. V prípade plodín skrížovým opeľovaním [1] je peľ odmietnutý, ak je príliš podobný vlastnému peľu daného kvetu, alebo ak má s ním príliš málo spoločného (genetická nekompatibilita). Len čo sa vyhodnotí, že peľ je kompatibilný, nasmeruje sa cez ďalšie kontrolné stanovištia až do VIP miestnosti (do vajíčka, kde dochádza k oplodneniu). Takto si kvety vyberajú najlepšiu zhodu na zaistenie efektívnej reprodukcie a priaznivej genetickej rozmanitosti v nasledujúcej generácii

Na tento proces mikroskopického „randenia“ majú vplyv poveternostné podmienky. Teplota a vlhkosť môžu mať vplyv na opeľovanie, čo môže následne ovplyvniť zásobovanie potravinami. Výskum[2] zameraný na lepšie pochopenie tohto procesu by mohol pomôcť udržať produkciu potravín v podmienkach klimatického stresu.

[1] Krížové opeľovanie

[2] Výskum - článok k opeľovaniu I Nature Portfolio

Hore