Vedeli ste, že znižovanie potravinových strát sa začína od semien?
V celosvetovom meradle dochádza k 30 až 40 % stratám na produkciipotravín ešte predtým, než sa dostanú na trh.
Dôvodom sú škodcovia, burina a choroby na farmách, pri skladovaní, spracúvaní alebo preprave [1]. Vývoj odolných odrôd pomáha znižovať tieto straty, a tým predchádza plytvaniu potravinami.
Popri šľachtení rastlín predstavuje morenie semien precíznu jednorazovú aplikáciu biologických a/alebo chemických produktov na ochranu plodín, ako aj živín alebo biostimulantov, ktoré chránia a pomáhajú zabezpečiť zdravie rastlín počas ich raného vývoja. To podporuje budúcu úrodu a znižuje potravinové straty na farmách.
??Výhody technológie morenia semien.
[1] Snaha o ukončenie potravinových strát a plytvania potravinami v celom výrobnom reťazci north_east FAO, Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo