Vedeli ste, že skutočnými šampiónmi Wimbledonu sú jahody?
Jahody so šľahačkou sú neoddeliteľnou súčasťou wimbledonskej tenisovej tradície už od jej založenia v roku 1877.
V súčasnosti sa počas tohto dvojtýždňového turnaja každý rok skonzumuje viac ako milión vysokokvalitných čerstvých jahôd (približne 30 ton) [1].
Predpokladá sa, že zdomácňovanie jahôd sa začalo v 15. storočí. Prvé hybridy pestované v Európe pochádzali z kríženia čilských a severoamerických druhov, čím vznikli moderné odrody jahôd (Fragaria ananassa) [2].
Stáročiami šľachtenia a inovovania rastlín sa podarilo zlepšiť chuť a kvalitu jahôd, zvýšiť ich odolnosť proti chorobám a zároveň priniesť odrody z rôznou dĺžkou dozrievania. Produkciu jahôd pomohli zlepšiť aj moderné poľnohospodárske postupy, napríklad využívanie skleníkov a fóliových tunelov, integrovanej ochrany proti škodcom a hydropónie. To všetko prispelo k vzniku jednej z najlahodnejších letných pochúťok.
Ak chcete aj doma okúsiť chuť Wimbledonu, vyskúšajte north_east pôvodný recept na jahody so šľahačkou !
Hugh Lowe Farms – domov Wimbledonských jahôd
Každý rok pri východe slnka ručne zozbierajú 1,1 milióna jahôd, ktoré dopravia v skorých ranných hodinách práve načas na wimbledonský turnaj.
[1] Prečo práve jahody so šľahačkou? Zrejme za to môžu okolnosti, pretože v čase konania turnaja bola sezóna jahôd, ktoré sa stali módnym rýchlym občerstvením vo viktoriánskom Anglicku.
[2] Hardigan et al. 2021 – north_east Unraveling the Complex Hybrid Ancestry and Domestication History of Cultivated Strawberry , Molecular Biology and Evolution.