Vedeli ste, že prírodné pesticídy prinášajú na váš stôl rôzne chute?
Mnohé druhy rastlín, ako napríklad káva, čaj, čierne korenie a čili papričky, produkujú chemické látky, ktoré pôsobia ako prírodný insekticíd.
Rastliny prirodzene produkujú tieto látky, napríklad kofeín, teín, piperín (čierne korenie) a kapsaicín (kvôli ktorému sú papričky štipľavé), ako ochranu pred hmyzom.
Je zaujímavé, že tie isté chemické látky sa tešia veľkej obľube ako príchute a vône v našich každodenných životoch. V niektorých krajinách ľudia tieto vlastnosti využívajú aj ako prírodné prostriedky na odpudzovanie škodcov zo svojich domovov, napríklad korenie, vanilku, cesnak, cibuľu, levanduľu a škoricu. Prirodzene sa vyskytujúce pesticídy navyše inšpirujú chemikov k tomu, aby sa učili od prírody a vyrábali ich syntetické verzie ako pesticídy na ochranu plodín.