Vedeli ste, že inovácie v poľnohospodárstve zachraňujú ďalší kontinent?
V súčasnosti pestujú poľnohospodári vo svete takmer trikrát viac obilnín (280 %) než v roku 1961.
Podarilo sa to dosiahnuť najmä tým, že na tej istej pôde produkujú viac. Bez inovácií by na uspokojenie dopytu bola potrebná ďalšia plocha pôdy s rozlohou Európy a Mexika dohromady, pričom by sa zničilo približne štyrikrát viac lesov [1].
Ako na klimatickom summite OSN COP26 zdôraznil north_east generálny riaditeľ Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) QU Dongyu , zvyšovanie produktivity poľnohospodársko-potravinárskeho odvetvia s cieľom uspokojiť nové požiadavky rastúcej populácie a zastavenie odlesňovania sa ako ciele navzájom nevylučujú [2]. Inovácie v poľnohospodárstve a vyššie výnosy budú naďalej prispievať k znižovaniu ekologickej stopy potravín a šetriť pôdu pre prírodné biotopy, ale prispieť k tomu môžeme aj my všetci – tým, že obmedzíme plytvanie potravinami a optimalizujeme svoje stravovanie.
Graf zobrazuje indexové trendy v produkcii, výnosoch, využívaní pôdy a populácii obilnín. north_east Kliknutím sem si môžete pozrieť trendy vo svojej krajine.
Profesor Balmford z Cambridgeskej univerzity vysvetľuje, ako poľnohospodárstvo s vysokými výnosmi pomáha šetriť pôdu v záujme prírody a znižuje ekologickú stopu.