Ovocie
Pre pestovanie ovocia máme na Slovensku relatívne vhodnú klímu. Najvhodnejšie podmienky sú prirodzene na nížinách, ale ovocie sa dá pestovať aj vo vyšších nadmorských výškach. Dokonca rozdiel medzi dennými a nočnými teplotami v našich končinách dáva ovociu vyváženejšiu sladko - kyslú chuť, v porovnaní napríklad s pestovaním v prímorských južných oblastiach, kde je teplota rovnomernejšia - tam prevláda v ovocí cukor, ktorý môže špecifickú chuť daného ovocia aj "prekryť".
Podľa vlastností plodov delíme u nás ovocie na:
1. Suché plody
- Škrupinové ovocie – orech kráľovský, lieska, mandľa, gaštan jedlý
2. Dužinaté plody
- Jadroviny (malvice) – jabloň, hruška, dula, jarabina...
- Kôstkoviny – čerešňa, višňa, marhuľa, broskyňa, slivka...
- Bobuľoviny – ríbezľa, egreš, borievka, vinič...
- Súplodia – malina, černica...
Ovocie ohrozujú najmä škodcovia a hubové choroby, ktoré však už dnes vieme vďaka cielenej ochrane regulovať.